Διοργανώσεις

01/06/2019

Brevet 200 χλμ

Η κούπα του Πυθαγόρα

 

Η «κούπα του Πυθαγόρα» κλείνει αισίως τα τρία της χρόνια Έκανε πέρυσι και πρόπερσι την εμφάνιση της στο καλεντάρι των Ελληνικών Brevetκαι το 2019 θα είναι πάλι εδώ. Πρόκειται για ένα brevet200 χιλιομέτρων που διασχίζει το μεγαλύτερο τμήμα της νήσου Σάμου. Μία διαδρομή μοναδικής ομορφιάς που συνδυάζει θάλασσα, βουνό, πράσινο και κυρίως περνάει από όμορφα γραφικά χωριά και παραθαλάσσιους οικισμούς. Όσοι τυχεροί πήραν μέρος στο περσινό brevetγνωρίζουν ότι, χωρίς υπερβολή, είναι μία μοναδική εμπειρία να γνωρίσεις το φυσικό τοπίο της Σάμου ποδηλατώντας. Το νησί φημίζεται για το φυσικό του κάλος, ελάτε λοιπόν να το γνωρίσετε από κοντά. Η φετινή διαδρομή έχει μικρές τροποποιήσεις σε σχέση με τους προηγούμενες χρονιές.H εκκίνηση φέτος θα λάβει χώρααπό την πρωτεύουσα του νησιού (Βαθύ) ακριβώς όπως και πέρυσι.

Θα δώσουμε ραντεβού στην Πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ της Σάμου λίγο πριν τις 7.00π.μ. Μετά τον τεχνικό έλεγχο και την παραλαβή των καρτών και του roadbook, θα δοθεί μαζική εκκίνηση στις 7:00π.μ. Για τους καθυστερημένους το κοντρόλ θα μείνει ανοιχτό ως τις 8:00π.μ. Θα κινηθούμε Δυτικά προς τον δεύτερο μεγαλύτερο οικισμό του νησιού, το Καρλόβασι. Σε αυτά τα πρώτα 30χλμ, στα αριστερά απολαμβάνουμε τα βουνά της Σάμου και στα δεξιά μας την θάλασσα. Στο Καρλόβασι θα είναι και το πρώτο κοντρόλ. Μετά το σφράγισμα των καρτών, επιστρέφουμε πίσω για ένα χιλιόμετρο, στρίβουμε δεξιά και ανηφορίζουμε προς Κοντέικα και Πλάτανο. Ο Πλάτανος βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων από την θάλασσα.  Το δεύτερο κοντρόλ είναι στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Σάμου, τους Δρακαίους. Το συναντάμε αφού πρώτα περάσουμε από Μαραθόκαμπο και Καλλιθέα.  Βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων. Προς το τέλος της πορείας μας προς τους Δρακαίους, κοιτώντας αριστερά βλέπουμε την Ικαρία και τους Φούρνους. Τα δύο αυτά νησιά, μαζί με την Σάμο αποτελούν τον Νομό Σάμου. Κάνοντας αναστροφή παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής από τον ίδιο δρόμο. Μετά τον Όρμο Μαραθοκάμπου ανηφορίζουμε για Κουμεϊκα και μετά για το δεύτερο ψηλότερο χωριό της Σάμου, τους Σπαθαραίους. Ένα χωριό μπαλκόνι στο Αιγαίο… Εκεί θα είναι και το τρίτο κοντρόλ του brevet.  Έφτασε η ώρα για λίγη ξεκούραση μετά τις ανηφόρες, καθώς ακολουθεί μία παρατεταμένη κατηφόρα αρκετών χιλιομέτρων μέχρι τον παραθαλάσσιο οικισμό του Ηραίου. Εκεί έχει ποικιλία εστιατορίων για όσους θέλουν να «φορτώσουν» ενέργεια.Η συνέχεια, που είναι γνωστή και από πέρυσι, περιλαμβάνει το Ποσειδώνιο, έναν γραφικό παραλιακό οικισμό ακριβώς απέναντι από τα Τουρκικά παράλια. Στο Ποσειδώνιο θα συναντήσουμε το τέταρτο κοντρόλ. Αναστροφή, ανάβαση για 5 χλμ περίπου και μετά κίνηση προς το Βαθύ. Στα δεξιά μας, η θέα είναι μοναδική. Ο κόλπος της πόλης της Σάμου σε όλο του μεγαλείο. Κατηφορίζουμε για μερικά χιλιόμετρα και συναντάμε ξανά την πλατεία Πυθαγόρα για τον τερματισμό μας.

Καλό θα είναι οι συμμετέχοντες να έχουν υπόψη τους, ότι το brevetείναι δύσκολο και απαιτεί καλή φυσική κατάσταση και μειωμένες άσκοπες καθυστερήσεις ειδικά μέχρι το τρίτο κοντρόλ (Σπαθαραίοι). Τα περισσότερα υψομετρικά είναι μαζεμένα μέχρι εκεί. Όλα τα κοντρόλ θα είναι επανδρωμένα και με τροφοδοσία-υδροδοσία.