18/03/2022

Δελτίο τύπου 18-3-2022
Ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου ειδοποιήθηκε στις 19:12 την Πέμπτη 17-3-2022 από το λιμεναρχείο Σάμου να συνδράμει στις έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου αλιέα με την διασωστική του ομάδα και το σκάφος του συλλόγου “ΓΟΡΓΩ” ΤΣ 137. Στις 19:50 το σκάφος κατευθύνθηκε στο σημείο των ερευνών, όπου εντοπίστηκαν και ελέχθησαν τα διχτυα του και κατόπιν ξεκίνησε η έρευνα στην παράκτια περιοχή όπου και εντοπίσαμε τη σορό του στις 22:00 στην περιοχή παραλία “Πέννυς”. Ανασύρθηκε από την διασωστική μας ομάδα και στη συνέχεια το σκάφος μας κατευθύνθηκε στο λιμάνι και παραδόθηκε στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στης 22:50.Αμέσως μετά το τέλος της επιχείρησης επιστρέψαμε στην βάση μας στις 23:30.
Ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

10/06/19

Άκαρπη απέβη η επί 6 ώρες έρευνα στη θαλάσσια περιοχή του όρμου Μαραθοκαμπου, στα πλαίσια της επιχείρησης του λιμενικού Σώματος , για την γερμανίδα τουρίστρια που αγνοείται από χθες το απόγευμα…

Μετά από το κάλεσμα του λιμενικού και του Κέντρου Επιχειρήσεων ο Σύλλογος αυτοδυτων Σάμου ανταποκρίθηκε άμεσα και συμμετείχε στην έρευνα με 5μελες πλήρωμα, 3 αυτοδύτες, ένα δύτη επιφανείας και τον χειριστή του σκάφους “ΓΟΡΓΩ”.
Έγινε σάρωση της θαλάσσιας περιοχής με αυτοσχέδιο τρόπο από τα μέλη του Συλλόγου μας τα οποία είναι άρτια εκπαιδευμένα..
Ευχόμαστε για το αίσιο τέλος της περιπέτειας..Και υποσχόμαστε πάντα να βρισκόμαστε στο πλάι του Λιμενικού Σώματος..

25/04/19

Έρευνα για διάσωση επιζώντων προσφύγων στην περιοχή Κλήμα Σάμου

8 Απριλίου 2019 Ωρα 7.36πμ

Φωτογραφίες από την σημερινή επιχείρηση, αρχικά απεγκλωβισμού μεταναςτών και στην συνέχεια καθαρισμού της ακτής και παράδοσης της λέμβου στο πλωτό του Λιμενικού Σώματος.

6 Μαρτίου 2019

Από την χθεσινή έρευνα του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου

Σήμερα 18/09/2018 και ώρα 10:00 το πρωί ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου έλαβε κλήση από το Λιμεναρχείο Σάμου για να συνδράμει στην διάσωση και απεγκλωβισμό μεταναστών σε δύσβατη περιοχή του ακρωτηρίου Πράσσου. Η διασωστική ομάδα του συλλόγου καθώς επίσης και η Πυροσβεστικη Υπηρεσία με την συμμετοχή του υποδιοικητή της απέπλευσε στις 10:24 από το Μαλαγάρι με το διασωστικό σκάφος του συλλόγου Γοργώ ΤΣ 137 για το σημείο όπου και απεγκλώβισε 30 περίπου μετανάστες (τα περισσότερα γυναικόπαιδα). Στην συνέχεια μετεπιβίβασε τους μετανάστες στο Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης του Λιμενικού. Το συμβάν έληξε με την ασφαλή επιστροφή του σκάφους στο Μαλαγάρι στις 11:45.
Την επιχείρηση συντόνιζε το Λιμεναρχείο Σάμου και συμμετείχαν το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου.

30/03/18

Στις 30/03/2018 ο σύλλογός μας κληθηκε από το Λιμεναρχείο Σαμου να συμμετέχει σε έρευνες στην περιοχή “Ποτάμι” Καρλοβάσου. Με το σκάφος του συλλόγου “Γοργώ” αναχωρήσαμε στις 8:00. Αμέςως μετά την αναχώρηση, μας ζητήθηκε να αλλάξουμε πορεία και να κατευθυνθούμε προς την περιοχή της Αγίας Παρασκευής όπου είχε εντοπιστεί λέμβος με μεγάλο αριθμό μεταναστών. Φτάσαμε γρήγορα στην περιοχή και σε συνεργασία με το πλωτό του λιμενικού σώματος επιβιβάσαμε στο σκαφος μας 13 γυναίκες και 17 παιδάκια. Οι άντρες επιβιβάστηκαν στο πλωτό του λιμενικού. Στη συνέχεια μας ζητήθηκε να αποβιβάσουμε τον κόσμο στο λιμάνι του Μαλαγαρίου και να τους παραδοςουμε στις αρμόδιες αρχές. Η επιχείρηση έληξε στις 11:00 με την ασφαλή επιστροφή του σκάφους στο κατάλημά του.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ – ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ
Δευτέρα, 01 Μαΐου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ακυβερνησία Θ/Γ λόγω μηχανικής βλάβης στη Σάμο – Διακομιδή ασθενούς

Ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο Σάμου, απογευματινές ώρες χθες, για περιστατικό ακυβερνησίας λόγω μηχανικής βλάβης του Θ/Γ ”TUNASU” σημαίας ΗΠΑ, με δύο αλλοδαπούς επιβαίνοντες, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια νήσου Σάμου.
Στην περιοχή έσπευσε περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής καθώς και σκάφος του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου.
Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης το Θ/Γ ”TUNASU” κατέπλευσε με τη συνδρομή του περιπολικού σκάφους ασφαλώς στο λιμένα Βαθέος, όπου απαγορεύτηκε ο απόπλους του, μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης και την προσκόμιση βεβαιωτικού αξιοπλοΐας.

12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Σήμερα 12/01/2016 το μεσημέρι , ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου (Σ.Α.Σ) έπειτα από κλήση του Λιμεναρχείου Σάμου και στα πλαίσια των ερευνών που διεξάγει η ΕΛ.ΑΣ και η Π.Υ. συνέδραμε το Λ.Σ. σε επιχείρηση έρευνας για τον αγνοούμενο 78χρονο συμπατριώτη μας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Κων/νου. Η επιχείρηση διεξήχθη σε συντονισμό με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.
Με το σκάφος του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου Τ.Σ. 137 ΓΟΡΓΩ, ομάδα 3 αυτοδυτών και 1 άνδρα του Λ.Σ. διεξήγε έρευνα της θαλάσσιας περιοχής και της ακτογραμμής από τον Άγιο Νικόλαο (Ψαράδες) ως τα Αυλάκια. Δυστυχώς έως τώρα οι έρευνες έχουν αποβεί άκαρπες.

31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Σήμερα 31/01/2017 στις 06:52 το πρωί, ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου (Σ.Α.Σ) κλήθηκε από το Λιμεναρχείο Σάμου να συνδράμει σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης πρόσφυγα – μετανάστη ο οποίος αγνοούνταν στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Παρασκευής Σάμου.
Με το σκάφος του συλλόγου Τ.Σ 137 ΓΟΡΓΩ ομάδα 3 αυτοδυτών υπό τις οδηγίες δύο σκαφών του Λιμεναρχείου Σάμου, σε συντονισμό με το κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου συνέδραμε στις έρευνες για την ανεύρεση του ναυαγού. Στην επιχείρηση συμμετείχαν επίσης σκάφος της Frontex, η ΕΟΔ Σάμου και ελικόπτερο SUPERPUMA της πολεμικής αεροπορίας όπου στις 9:55 περίπου εντόπισε και ανέσυρε ζωντανό τον ναυαγό, τον οποίο μετέφερε στο αεροδρόμιο της Σάμου για να παραλειφθεί από το ΕΚΑΒ και να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Η επιχείρηση έληξε στις 10:00 με την ασφαλή επιστροφή του σκάφους της Σ.Α.Σ στο λιμάνι Μαλαγαρίου.

Δευτερα 17 Μαιου 2017

17 Μαΐου 2017

Σήμερα 17/05/2017 το μεσημέρι, ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου (Σ.Α.Σ) έπειτα από κλήση του Λιμεναρχείου Σάμου και στα πλαίσια των ερευνών που διεξάγει η ΕΛ.ΑΣ συνέδραμε σε επιχείρηση έρευνας για αγνοούμενο συμπατριώτη μας στην ακτογραμμή από την πόλη της Σάμου ως την πόλη του Καρλοβάσου. Η επιχείρηση διεξήχθη σε συντονισμό με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.
Με το σκάφος του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου Τ.Σ. 137 ΓΟΡΓΩ, ομάδα 4 αυτοδυτών διεξήγε έρευνα στους λιμένες της πόλης της Σάμου, του Κοκκαρίου, του Αγίου Κων/νου και του Καρλοβάσου. Επίσης ερευνήθηκε η ακτογραμμή κυρίως στα σημεία που ειναι κοντά στον δρόμο. Οι έρευνες απέβησαν άκαρπες.

Νυχτερινές επιχειρήσεις 16,17 και 20/02/16 στην ομάδα Samos Divers – ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΥΤΟΔΥΤΩΝ ΣΑΜΟΥ

– Τη Τρίτη 16/02/16 στις 23:12μμ ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου κλήθηκε από τη Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου να συνδράμει δια θαλάσσης στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης 120 προσφύγων – μεταναστών στις περιοχές Κλίμα, Μιρτζίκι έως και τη Ψιλή Άμμο. Με το σκάφος του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου Τ.Σ. 137 ΓΟΡΓΩ, ερευνήθηκε πολλαπλές φορές όλη η ακτογραμμή έως ότου επιβεβαιώθηκε πως όλοι είχαν απεγκλωβιστεί από τους άνδρες της Π.Υ.
– Τη Τετάρτη 17/02/16 23:20μμ ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου κλήθηκε από τη Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου να επιχειρήσει δια θαλάσσης στη περιοχή του ακρωτηρίου Γάτος για τη διάσωση 10 προσφύγων – μεταναστών. Με το σκάφος του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου Τ.Σ. 137 ΓΟΡΓΩ, ομαδα 4 αυτοδυτών απέπλευσε από το λιμάνι Μαλαγαρίου και φτάσαμε στο ακρωτήριο όπου εντοπίσαμε σε πρώτη φάση 4 ακυβέρνητες βάρκες και σε ύψωμα την ομάδα των προσφύγων – μεταναστών. Με μια ανθρώπινη αλυσίδα, απεγκλωβίσαμε τα 10 άτομα και τα αποβιβάσαμε με ασφάλεια στο Σιδερά όπου και τους περίμενε όχημα της αστυνομίας.
– Το Σάββατο 20/02/16 στις 01:20πμ ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου κλήθηκε από τη Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου να επιχειρήσει δια θαλάσσης στη περιοχή του ακρωτηρίου Γάτος για τη διάσωση 17 προσφύγων – μεταναστών. ο σκάφος του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου Τ.Σ. 137 ΓΟΡΓΩ και 4 αυτοδυτες απέπλευσε από το λιμάνι Μαλαγαρίου και φτάσαμε στο ακρωτήριο όπου εντοπίσαμε κοντά στην ακτογραμμή την ομάδα των προσφύγων – μεταναστών, οικογένειες εμφανώς εξαντλημένες με μικρά παιδιά, μωρά και μια έγκυο γυναίκα. Με μια ανθρώπινη αλυσίδα, απεγκλωβίσαμε τα 17 άτομα και τα αποβιβάσαμε με ασφάλεια στο Σιδερά όπου και τους περίμενε όχημα της αστυνομίας.
Οι επιχειρήσεις έγιναν σε συντονισμό με το κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, ενώ στις δυο τελευταίες κατασβήσθηκαν και οι φωτιές που είχαν ανάψει.
 

15 Ιανουαρίου 2016

Στις 10:24μμ της Πέμπτης 14/01/16, ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου κλήθηκε από το Λιμεναρχείο Σάμου, να συνδράμει σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης 20 προσφύγων – μεταναστών σε δυσπρόσιτη ακτή μεταξύ Ψιλής Άμμου και Μιρτζίκι, σε συντονισμό με το κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.
Με το σκάφος του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου Τ.Σ. 137 ΓΟΡΓΩ, ομαδα 5 αυτοδυτών απέπλευσε από το λιμάνι Μαλαγαρίου και φτάσαμε στο σημείο το οποίο μας υπέδειξαν με φωτοβολίδες οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι είχαν προσεγγίσει τους πρόσφυγες – μετανάστες από την απότομη βραχώδη πλαγιά.
Το εύκολο σε ελιγμούς και με μικρό βύθισμα σκάφος ΓΟΡΓΩ κατάφερε να προσεγγίσει την ακτή με τη βοήθεια δύο αυτοδυτών στη θάλασσα που κατεύθυναν το σκάφος μακριά από βράχους.
Με μια ανθρώπινη αλυσίδα, αστυνομικοί και αυτοδύτες απεγκλωβίσαμε τα 20 άτομα, τα περισσότερα γυναικόπαιδα. Στη συνέχεια τα αποβιβάσαμε με ασφάλεια στο Κλίμα όπου και τους περίμενε το λεωφορείο της αστυνομίας.
Η επιχείρηση έληξε με την επιστροφή του σκάφους του Σ.Α.Σ. στο λιμάνι Μαλαγαρίου στις 01:00πμ.

      

3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

 
Στις 23:40 μμ το Σάββατο 02/01/2016, ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου κλήθηκε από τη Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Λιμεναρχείο Σάμου και σε συντονισμό με το κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας. της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου και της ΕΛ.ΑΣ, συνέδραμε σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης προσφύγων – μεταναστών στην περιοχή του ακρωτηρίου Πράσο.
Με το σκάφος του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου Τ.Σ. 137 ΓΟΡΓΩ, ομάδα 4 αυτοδυτών και δύο πυροσβεστών απέπλευσε από το λιμάνι Μαλαγαρίου για το σημείο που είχε υποδειχθεί. Εκεί εντοπίστηκαν και με την βοήθεια τριών αυτοδυτών στη θάλασσα, επιβιβάστηκαν οκτώ πρόσφυγες, επτά ενήλικες και ένα μωράκι. Επίσης κατασβέστηκε από τους πυροσβέστες η φωτιά που είχαν ανάψει οι πρόσφυγες για να ζεσταθούν. Κατόπιν δόθηκε εντολή από το Λιμεναρχείο αφού αποβιβασθούν οι πρόσφυγες στην περιοχή της Μουρτιάς και παραδοθούν για μεταφορά τους στην πόλη της Σάμου από την Αστυνομία, όπως και έγινε με απόλυτη ασφάλεια, να συνδράμει σε έρευνα λέμβου στην περιοχή του ακρωτηρίου Γάτου.
Έγινε έρευνα της περιοχής του ακρωτηρίου Γάτου και της ευρύτερης περιοχής του Χοντρού Βουνού. Η λέμβος εντοπίστηκε από το πλωτό σκάφος του Λιμεναρχείου Σάμου.
Η επιχείρηση έληξε στις 04:10 με την ασφαλή επιστροφή του σκάφους της Σ.Α.Σ στο λιμάνι Μαλαγαρίου.
 

18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

3 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, οι δύο νυχτερινές, μέσα στις τελευταίες 48 ώρες.
10 διασωθέντες, 0 αγνοούμενοι, 0 νεκροί.
3 SAR missions, two in the night, within the last 48 hours.
10 rescued, 0 missing, 0 dead.

Βγήκαν με τρεις βάρκες και κόλλησαν στα βράχια της Σάμου! Δυο μέρες μπουνάτσας είναι αρκετές για τους διακινητές να πάρουν χρήματα και για τους πρόσφυγες να φτάσουν, οχι στη γη της επαγγελίας αλλά μακριά απο τις βόμβες! Τα μέλη του συλλόγου αυτοδυτών της Σάμου, κλήθηκαν όπως σχεδόν κάθε νυχτα να προχωρήσουν στον απεγκλωβισμό τους…
Πρώτα τα βρέφη!
Ο Νίκος τον έναν πιτσιρικά τον έβαλε μαζι του στο τιμόνι….Εφόσον γλύτωσε το παιδι, υπάρχει ελπίδα και θα κοιμηθούμε όλοι μας που ήμασταν όλη τη νυχτα παρεα, αρκετά πιο ήρεμοι Rescue_Team_Samos_Divers

2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Εθελοντές – Αυτοδύτες της Σάμου “Με δάκρυα ανασύραμε τις σορούς των παιδιών”

 

Με βουρκωμένα μάτια οι εθελοντές αυτοδύτες της Σάμου απεγκλώβισαν και ανέσυραν από τα βάθη της θάλασσας, τις σορούς των θυμάτων στο χθεσινό ναυάγιο, μόλις λίγα μέτρα από την ακτή. Στην καμπίνα του  πλαστικού σκάφους στον βυθό είχαν χάσει την ζωή τους 11 άτομα και ανάμεσά τους τέσσερα βρέφη και δυο παιδιά.

“Η εικόνα που αντικρίσαμε είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να το διαχειριστεί κανείς, όποια εκπαίδευση και εάν έχει. Προσπαθήσαμε να λειτουργήσουμε με ψυχραιμία καθώς υπήρχε κίνδυνος” λέει στον Αθήνα 9.84 ο κ. Γεώργιος Στάντζος, μέλος του Συλλόγου Αυτοδυτών, δύτης δημόσιας ασφάλειας και εθελοντής συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Σάμου. Πίσω από τους τίτλους και τα πτυχία οι Εθελοντές Αυτοδύτες είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας που προσφέρουν στα κοινά μέσα στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας.
“Ήταν 6: 30 το πρωί της Κυριακής όταν μας ειδοποίησε το Κέντρο Επιχειρήσεων. Η Περιφέρεια, το Λιμενικό, ο δήμος, η Αστυνομία είχαν ήδη ενεργοποιηθεί και εμείς ως εθελοντές προστρέξαμε αμέσως. Γνωρίζαμε ότι στην θέση Γαλάζιο υπήρχε ναυάγιο, ότι έχουν διασωθεί 15 άτομα αλλά ότι υπήρχαν υποψίες για εγκλωβισμένους στο σκάφος. Είμαστε μια τετραμελης ομαδα δύο λογιστές, ενας ξενοδόχος και ένας έμπορος (Δημήτρης Σιγανός, Στέλλιος Χατζηανδρέου και Νίκος Τσουμάκης)” λέει ο κ. Στάντζος.

Νωρίς το πρωί άφησαν τις οικογένειες και κατέφτασαν με το σκάφος τους “Γοργώ” ενώ είχαν ήδη σπεύσει σκάφη του Λιμενικού. Όπως σημειώνει ο κ. Στάντζος κάθε ανάλογη επιχείρηση αποτελεί μια ευρεία συνεργασία με όλους τους φορείς της Πολιτείας, άλλες ομάδες εθελοντών αλλά και τον απλό κόσμο που σπεύδει να βοηθήσει.
“Ήταν ένα πλαστικό σκάφος μήκους 7 μέτρων που είχε βυθιστεί σε βάθος 5-6 μ και σε απόσταση μόνο 30-40 μ απο την ακτή. Για λίγο δέν τα κατάφεραν να φτάσουν. Βουτήξαμε, κάναμε χαρτογράφηση και είδαμε μια κατάσταση τραγική. Έχουμε πάει φέτος σε πολλές διασώσεις , αλλά αυτό δεν περιγράφεται.
Είδαμε ενα σμάρι ανθρώπων στριμωγμένων μέσα στην καμπίνα, πτώματα , μωράκια, γυναίκες… Αποφασίσαμε τον τρόπο που θα λειτουργήσουμε και αρχίσαμε να τα ανασύρουμε ένα – ένα με σεβασμό. Με δάκρυα στα μάτια, όπως και όλοι μας ο κυβερνήτης του σκάφους έπαιρνε τα μωρά επάνω στο κατάστρωμα. Το πλωτό του λιμενικού γέμισε με πτώματα. Ήταν θρήνος για όλους. Είμαστε απλοί άνθρωποι , όλοι έχουμε παιδιά και καμία εκπαίδευση δεν καλύπτει το τραυματικό σοκ. Πολλές φορές, κάτω από το νερό, ενώσαμε μεταξύ μας τα χέρια, για να αντέξουμε. Αργότερα προσπαθήσαμε ξανά για να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο έρευνας. Φοβάμαι όμως ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί”

Newsroom Αθήνα 9.84