Πάντα στην πρώτη γραμμή!

Ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου προκειμένου να εκπληρώσει την αποστολή του, βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή. Προσφέρει με όλες του δυνάμεις αφενός στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και αφετέρου στις προκλήσεις τις καθημερινότητας του νησιού μας.

 

Let’s Do It Greece

Ένα μικρό βίντεο από την συμμετοχή του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου και άλλων φορέων στα πλαίσια του Let’s Do It Greece, στην περιοχή της Κέρβελης στη Σάμο.

ΕΡΤ1 – Επιχείρηση σωτηρίας – Εθελοντές και κάτοικοι σώζουν ζωές

Η κάμερα της ΕΡΤ βρέθηκε στο ανατολικό Αιγαίο και κατέγραψε τις εικόνες στα παράλια που αποβιβάζονται οι πρόσφυγες. Οι μαρτυρίες των εθελοντών που κάθε μέρα σώζουν ανθρώπους με δικά τους μέσα στη Σάμο είναι συγκλονιστικές.

 

Η μεγαλύτερη Ελληνική σημαία κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας!

Τη μεγαλύτερη Ελληνική σημαία κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας , άπλωσαν τα μέλη του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου και με το δικός τους ξεχωριστό τρόπο γιόρτασαν μαζί με τις οικογένειες τους, την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου.


Διάσωση ναυαγών

Σε συνεννόηση με το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου και με τον κυβερνήτη του σκάφους των Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού Σώματος ο οποίος ήταν στο σημείο, το σκάφος Γοργώ Τ.Σ. 137  με αυτοδύτες του Σ.Α.Σ. κατέπλευσε στη υποδειγμένη περιοχή όπου επικρατούσε θαλασσοταραχή.

«Σε πρώτη φάση απεγκλωβίσαμε δια θαλάσσης ναυαγό τον οποίο είχε εντοπίσει το σκάφος Νίκη του καταδυτικού κέντρου Aegean scuba. Σε δεύτερη φάση εκμεταλλευόμενοι το μικρό βύθισμα των ταχύπλοων σκαφών Γοργώ και Νίκη και παρά τη θαλασσοταραχή απεγκλωβίσαμε 70 άτομα από την βραχώδη ακτή του ακρωτηρίου Πράσσο. Δυο άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βοήθησαν στην επιβίβαση των μεταναστών – προσφύγων στα σκάφη. Όλοι οι ναυαγοί μεταφέρθηκαν με απόλυτη ασφάλεια στη παραλία Μουρτιά όπου τους ανέλαβε η αστυνομία και η πυροσβεστική. Σε τρίτη φάση το σκάφος Γοργώ κατέπλευσε στη Σπηλιά της Φώκιας. Εκεί επιβιβάσαμε το πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας το οποίο επιχειρούσε όλη την ημέρα στην κατάσβεση της εκεί πυρκαγιάς και το μεταφέραμε στην παραλία Μουρτιά. Η ημέρα μας τελείωσε με την επιστροφή της Γοργώ στο λιμάνι Μαλαγαρίου και την βαθύτατη ικανοποίηση όλων μας για την προσφορά σε συνανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο. Η συντονισμένη από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή  άκρως επιτυχημένη επιχείρηση είναι η μεγαλύτερη που έχει κληθεί να συνδράμει ο Σ.Α.Σ».

 


Κυνήγι Βυθισμένων Μπαταριών

Στο πλαίσιο της οικολογικής μας πρωτοβουλίας ‘Κυνήγι Βυθισμένων Μπαταριών’ ανελκύσαμε δεκάδες μπαταρίες σκαφών, στο λιμάνι Μαλαγαρίου, ξεπεράσαμε το όριο των 100 μπαταριών και φτάσαμε σε νέο αρνητικό ρεκόρ.

Συχνά σε καταδύσεις μας έχουμε βρει μπαταρίες σκαφών πεταμένες στο βυθό, ειδικά σε μέρη όπου υπάρχουν αλιευτικά καταφύγια ή δέστρες βαρκών.

Με λίγη έρευνα ανακαλύψαμε δυο λόγους γιατί – ευτυχώς όχι όλοι – οι ιδιοκτήτες βαρκών ή σκαφών προτιμούν να πετάξουν τη μπαταρία τους στη θάλασσα από το να την παραδώσουν σε οποιοδήποτε συνεργείο προς ανακύκλωση.

Α) Τεμπελιά, ‘Που να σηκώσω ολόκληρη μπαταρία, να τη βγάλω στην ακτή, να τη βάλω στο αυτοκίνητο μου για να τη πάω να την παραδώσω προς ανακύκλωση; Τη πετάω στη θάλασσα και ξεμπερδεύω’.

Β) Ο μύθος ότι ρίχνοντας τη μπαταρία στο ρεμέτζο δεν θα κωλύσει βρομιά κάτω από το σκάφος.

Και οι δυο λόγοι είναι τραγικά γελοίοι και επικίνδυνοι, για να τους επικαλεστεί ένας νοήμον άνθρωπος ώστε να δικαιολογήσει αυτή την άκρως βλαβερή και επικίνδυνη πρακτική εισαγωγής διαλύματος θειικού οξέος (ηλεκτρολύτη) και σωματιδίων μόλυβδου, δηλαδή επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων, στη θάλασσα.

Ειδικά εάν πρόκειται για άνθρωπο της θάλασσας, επαγγελματία ή ερασιτέχνη ψαρά που μολύνει-δηλητηριάζει με καρκινογόνες ουσίες τα ψάρια τα οποία ο ίδιος, η οικογένεια του και οι πελάτες του θα καταναλώσουν.