Ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου συμπεριλαμβάνεται στο μνημόνιο ενεργειών πρόληψης και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών του Δήμου Σάμου, πυροπροστασία, με ομάδα αυτοδυτών οι οποίοι φέρουν ειδικά διαμορφωμένο ατομικό και ομαδικό εξοπλισμό. Ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου τίθεται σε ετοιμότητα όταν υπάρχει πυρκαγιά, για τυχόν συνδρομή στον απεγκλωβισμό ατόμων δια θαλάσσης.
Περιστατικά Έρευνας και Διάσωσης
Το ΕΞΕΔ χαρακτηρίζει περιστατικά έρευνας και διάσωσης για ένα πλοίο ή σκάφος τις ακόλουθες περιπτώσεις:
Βύθιση: Απώλεια του πλοίου υπό τη θάλασσα, ώστε να επικαθήσει επί του βυθού.
Σύγκρουση: Βιαία επαφή δύο ή περισσότερων πλοίων, πρόκληση υλικών ζημιών κατά τη κίνηση στη θάλασσα, είτε λόγω παραβάσεως διεθνών κανονισμών ναυσιπλοΐας ή λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Μετά τη σύγκρουση είναι δυνατόν να προκληθούν σοβαρές ζημιές και ρήγματα στο σκάφος με πιθανή συνέπεια να απολεσθεί η πλευστότητα λόγω εισροής υδάτων και να υπάρχει κίνδυνος βύθισης.
Προσάραξη: Επικάθιση του πλοίου στο βυθό ή σε ύφαλο με συνέπεια την πρόσκαιρη ή συνεχή ακυβερνησία, προκαλώντας ρήγματα τα οποία επηρεάζουν την αξιοπλοία και δύναται να προκαλέσουν βύθιση ή αποκοπή του πλοίου.
Πυρκαγιά: Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του πλοίου, συνήθως όμως στο μηχανοστάσιο, λεβητοστάσιο, χώρους φόρτωσης και ενδιαίτησης πληρώματος και επιβατών. Επακόλουθο της πυρκαγιάς είναι η έκρηξη που μπορεί να καταλήξει σε ολική απώλεια του πλοίου.
Μηχανική βλάβη: βλάβη που παρουσιάζεται στα μηχανικά μέρη του πλοίου και δύναται να προκληθεί από: 1) αμέλεια – απροσεξία πληρώματος, 2) λανθασμένη λειτουργία, 3) ελαττωματικός σχεδιασμός, 4) ελαττωματική κατασκευή και λανθασμένη συναρμολόγηση, 5) διάβρωση, 6) κραδασμό – κόπωση, 6) έλλειψη καυσίμων και λιπαντικών.
Αγνοούμενο: σκάφος το οποίο δεν ανταποκρίνεται σε αλλεπάλληλες κλήσεις που πραγματοποιούνται από VHF.
Ακυβερνησία: δύναται να θεωρηθεί ως αποτέλεσμα προηγούμενου συμβάντος (π.χ. μηχανικής βλάβης), το οποίο θα προκαλέσει ενδεχόμενο ατύχημα (π.χ. σύγκρουση – βύθιση). Ουσιαστικά υπάρχει απώλεια της αξιοπλοΐας του πλοίου, το οποίο δεν έχει αυτοδύναμη κίνηση. Η ακυβερνησία δύναται να προέλθει από βλάβη στο σύστημα πλεύσης.
Εισροή υδάτων: είναι συνέπεια προηγούμενου συμβάντος (προσάραξη, σύγκρουση) και πιθανόν επόμενο στάδιο ατυχήματος (βύθιση).
Περίπτωση ανθρώπου/ων στη θάλασσα, ναυαγού/ών, αγνοούμενου κολυμβητή/δύτη/υποβρύχιου αλιέα.
Σημείωση: Κάθε περιστατικό είναι μοναδικό και δεν αντιμετωπίζεται με τις ίδιες ενέργειες που αναλήφθηκαν σε κάποιο άλλο περιστατικό.
Επιπλέον: Ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου με το πλωτό του μέσο και το προσωπικό του παρέχει συνδρομή στον απεγκλωβισμό ατόμων δια θαλάσσης από δυσπρόσιτες περιοχές της ακτογραμμής.
Ο Σ.Α.Σ. είναι βασικό μέλος της εθελοντικής ομάδας αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης του Δημοτικού Λιμενικό Ταμείο Σάμου, στο πλαίσιο εφαρμογής διατάξεων εθνικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης από πετρέλαιο και άλλες επιβλαβείς ουσίες στην ακτογραμμή της Σάμου,
Σχετικά έγγραφα: ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΠ ΣΑΣ